Na mijn 1e avond met de ijverige wijven kwam ik naar huis met 3 stukken patroonpapier voor een tshirtje, maat 68. 3 velletjes geknipt papier. Dat was het. In al mijn enthousiasme was ik dan nog vergeten om alle aanduidingen van mouwen etc mee over te nemen op het patroon. Slim. Dat komt ervan als ge teveel tettert.
Mamasha gaf op diezelfde avond ook een live demonstratie van hoe je tshirts moet maken met een overlock. Aangezien ik zelf geen overlock heb, maar de helft van haar  uitleg had gevolgd en ik andere dames hoorde zeggen “zonder overlock begin ik daar niet aan ze” en “da’s echt moeilijk met tricot werken, en die boordstof trekt dan altijd scheef” en “da colleke en die mouwkes sluiten bij mij nooit mooi aan”, bergde ik mijn tshirten plan voorgoed op. Weg enthousiasme. Het klonk mij allemaal veel te moeilijk. De 3 velletjes papier belandden in de map “komt misschien ooit nog eens van pas”.

Maar toen tikte ik deze stofjes op de kop op de rommelmarkt van Dokstrand. En zaten daar toevallig geen tricotstofjes tussen zeker?! Ideaal oefenmateriaal. Mijn goesting om te experimenteren stak de kop op, de 3 velletjes patroonpapier werden opgevist en ik begon vol goede moed. Ik zag het al helemaal voor mij. Maar al snel werd mijn enthousiasme opnieuw getemperd na een eerste misbaksel: mouwen die openstonden, een colleke dat helemaal uitgelebberd was… het trok op niks.

Freewheelen was duidelijk geen optie, ik had een handleiding nodig. En ik kan u verzekeren: voor al wie met tricot wil experimenteren: Mamasha haar uitleg en tips zijn gewoon onmisbaar. Wat een verademing. Ineens werd alles duidelijk!

Resultaat van een 2e poging:

Dat begint er al meer op te trekken hé?! Alleen hier en daar mijn stof wat gefronsd maar goed genoeg als “reservekleding”

En dan nu eens proberen met échte tricot. voor écht! spannend! Zo fier als ne gieter was ik toen ik dit in mijn handen had:
IMG_9993.jpg

En het paste nog ook!
IMG_2631.jpg

Snel snel een 2e tshirtje maken! (wonder boven wonder gaat dat eigenlijk wel snel!)
IMG_9973.jpg

IMG_9965.jpg

aaaaah, wat een voldoening! En dat allemaal zonder overlock maar met mijn simpel toyotamachientje van 100 euro. Dat gaat ook. En nog redelijk vlotjes ook. Zij die niet durven beginnen aan tshirts en tricot hebben ongelijk. Gewoon doen!

en oh ja, de stofjes komen van bij koekepeertje, de rode boordstof ook. De witte boordstof kocht ik bij stoffenidee in Gent

6 reacties op “het grote tricot experiment

 1. Flavie Stikkemie zegt:

  waauw, kei ferm; En eindelijk iemand die het ook zonder overlock kan, want ik heb dat niet. Dacht nu wel misschien boventransportvoetje aan te schaffen want dat blijkt ook handig te zijn (alleen wat prijzig). Maar echt koel!!!!!!
  Nu moet ik het toch ook eens proberen…. Mijn probeertricot is alleen te slecht om te proberen (type onderhemdjes/marcellekesstof).
  En jij gebruikt dus ook boordstof en geen elastische biais?

  • wentiti zegt:

   @Flavie : heb inderdaad boordstof gebruikt, ik vind zo’n dikke boord mooier dan een boord met elastisch biais die meestal dun is. Voor jongens mag het wel stoer zijn :-). Misschien dat voor fijne meisjestshirts met wat frulletjes zo’n biais wel mooier is.
   Als je boorstof gebruikt: 3/4 nemen van de omtrek van de stof waar je de boord wil aanzetten. Anders gaat de boord gapen. Da’s een gouden tip van Mamasha!
   Qua tricotstof heb ik gekozen voor wat dikkere stof, dat is naar’t schijnt makkelijker om het te leren omdat dat niet in uw naaimachien kan kruipen 🙂
   Zo’n boventransportvoetje heb ik ook al zien opduiken in allerlei posts maar ik heb het nog niet gekocht, en weet eerlijk gezegd ook nog niet goed wat het nut ervan is :-). anyway, zonder gaat ook! Gewoon proberen! en veel succes ermee!!

 2. Pingback: lange mouwen « Wentiti

 3. Pingback: tshirts « wentiti

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *